Languages

Home page

Salomone
• avvisi
Prezentare

Cronologia literaturii române moderne (1780-1914)
Realizată de Angela Tarantino şi Ioana Both

Baza de date a cronologiei literaturii române, concepută ca suport interdisciplinar destinat studenţilor înscrişi la cursuri universitare de Literatură română, îşi propune să faciliteze căutarea de informaţii cu privire la istoria literară a secolului al XIX-lea; cu precădere, am făcut accesibile biografiile şi o antologie de texte de autori a căror activitate a marcat perioada primei modernităţi româneşti, din epoca Iluminismului tîrziu pînă la primul război mondial. Organizarea bazei de date reflectă necesitatea de a contextualiza istoria fenomenelor literare în arii cronologice mai ample (istoria politică europeană şi românească, istoria instituţiilor culturale, istoria periodicelor), pentru a evidenţia interacţiunile pe care se sprijină procesele de naştere şi de consolidare, pe de o parte, a statului unitar român, pe de altă parte – a literaturii române moderne.

Baza de date este organizată în secţiuni hipertextuale:

  1. în ordine cronologică după ani, care reuneşte:

a) informaţii privitoare la evenimente politice europene (politică europeană) şi româneşti (politică românească);
b) informaţii referitoare la istoria socială şi culturală (instituţii, reviste);
c) numele autorilor născuţi sau morţi în anul respectiv;
d) titlurile operelor europene şi româneşti publicate în anul respectiv;

  1. catalogul autorilor; cu posibilitatea de a accede la o antologie de opere ale acestora, considerate exemplare;
  2. catalogul periodicelor, cu posibilitatea de a accede la o antologie de manifeste programatice;
  3. catalogul celor mai importante instituţii culturale;
  4. linkuri spre site-uri al căror conţinut poate fi interesant pentru utilizarea băncii de date.

Proiectul a beneficiat de finanţarea acordată de Universitatea din Florenţa programului de schimburi culturale şi cooperare interuniversitară între Departamentul de Limbi şi Literaturi Neolatine al Universităţii din Florenţa şi Departamentul de Literatură română, teorie literară şi etnologie al Universităţii “Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. Baza de date a fost realizată în colaborare cu personalul tehnico-informatic al CSIAF şi al Facultăţii de Litere şi Filosofie al Universităţii din Florenţa.
Mulţumim Facultăţii de Litere şi Filosofie a Universităţii din Florenţa, personal Doamnei Decan, prof. Franca Pecchioli Daddi, pentru a fi aprobat şi susţinut proiectul.



on Tuesday, June 15, 2004 - 05:13 NT Print the article: Prezentare